Στραπατσάδα χωρίς...αυγά!!!

Στραπατσάδα χωρίς...αυγά!

Ακόμα θυμάμαι πως όταν πήρα την απόφαση να γίνω vegan, σκεφτόμουν ότι θα μου έλειπαν τα αυγά.
Και η αλήθεια είναι ότι μου έλειψαν για αρκετό καιρό, μέχρι που έμαθα τι είναι πραγματικά ένα αυγό.

Εσείς είστε σίγουροι πως ξέρετε τι είναι;
Ένα αυγό δεν είναι έμβρυο, γιατί δεν είναι καν γονιμοποιημένο.
Ειδικά στην περίπτωση της εκτροφής αυγοπαραγωγικών θηλυκών κοτόπουλων, δεν είναι γονιμοποιημένο σίγουρα.

Οπότε, αφού η κότα είναι θηλυκή, το αυγό στον οργανισμό της είναι σαν κομμάτι του "έμμηνου κύκλου" της, σαν ωάριο που δεν γονιμοποιήθηκε.

Δείτε περισσότερα εδώ http://freefromharm.org/eggs-what-are-you-really-eating/και εδώ  http://www.peta.org/features/eat-chickens-period/

Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που τηγανίζουν, βράζουν ή τρώνε ωμό, αυτό το πράγμα.
Εντάξει, το καταλαβαίνω. Έτσι μας έμαθαν. Να δεχόμαστε τέτοια πράγματα ως φυσιολογικά.





Τώρα που ξέρουμε τι είναι ένα αυγό, θέλετε να φτιάξουμε μία ωραιότατη στραπατσάδα χωρίς αυγά;
Όμως, στραπατσάδα χωρίς αυγά γίνεται;
Εάν πιστεύεις πως όχι, γιατί η γεύση και η υφή είναι αναντικατάστατες, απλά και ευγενικά, σου λέω κάνεις λάθος.
Στις γεύσεις όλα είναι σχετικά και ο ουρανίσκος ξεγελιέται εύκολα.
Ειδικά αν είναι περίοδος νηστείας ή ο γιατρός σου έχει απαγορεύσει τα αυγά, αυτό το πιάτο είναι η σωτηρία σου.
Επίσης, είναι μια καλή ιδέα να ξεγελάσεις κάποιον με παρωπίδες στο φαγητό.
Άφησε τον να δοκιμάσει και μετά βάλτε στοίχημα για το αν θα βρει τσόφλια στον κάδο.

Συνταγή "λάστιχο" που αυξομειώνεις ή προσθέτεις ό,τι μπαχαρικό και υλικό θες.
Το μόνο συστατικό που θα χρειαστείς για να φτιάχνεις ομελέτες χωρίς αυγά ή πιάτα με άρωμα και γεύση αυγού, είναι το μαύρο αλάτι ή αλλιώς Kala Namak.

 "Ψαγμένο" αλλά όχι δυσεύρετο μπαχαρικό, θα το βρεις σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα ή στο διαδίκτυο.
Η μυρωδιά του αλατιού αλλά και η γεύση του, είναι ίδια με το αυγό.

Το Kala Namak ή μαύρο αλάτι, έρχεται από τη Νότια Ασία προσφέροντας στα πιάτα μας μία θειούχα και αρωματική γεύση στα πιάτα.
Στη Νότια Ασία θα το συναντήσουμε σε φρουτοσαλάτες, τσάτνεϊς (chutneys) ή στα δημοφιλή ράιτας (raitas).
Μπορεί επίσης να προστεθεί σε λαχανικά και σε εξωτικά φρούτα.
Εάν θέλουμε σε κάποιο πιάτο να έχουμε γεύση και άρωμα αυγού, θα βάλουμε λίγο
Είναι αλάτι, που όπως έλεγε μια παλιά διαφήμιση ρίχνεις λίγο και "πιάνει".

Tips:
1. Το τόφου μπορείς να το κάνεις είτε μαλακό είτε λίγο κρατσανιστό.
Εάν το θες μαλακό δε θα το στύψεις, αλλά θα το στραγγίσεις ελαφρά.
Εάν πάλι σου αρέσει να είναι λίγο κρατσανιστό, θα το ζουπήξεις είτε με τα χέρια σου ή μπορείς να το στραγγίσεις ξεκούραστα χρησιμοποιώντας δύο πιάτα. Θα γυρίσεις ένα πιάτο ανάποδα θα βάλεις το τόφου στον εξωτερικό πάτο του πιάτου και από πάνω ένα άλλο πιάτο, πάλι με τον εξωτερικό πάτο.
Στο επάνω πιάτο θα βάλεις κάτι αρκετά βαρύ. Έτσι θα στραγγίσει από ότι υγρά έχει και όσο θα μαγειρεύεται θα τραβήξει λίγα υγρά από το φαγητό.

2. Εάν θες η στραπατσάδα σου να έχει ρεαλιστική όψη, γεύση και άρωμα, τότε θα χρειαστείς κουρκουμά και μαύρο αλάτι.
Ο κουρκουμάς θα της δώσει χρώμα και το μαύρο αλάτι άρωμα και γεύση. Η μυρωδιά και η γεύση του αλατιού θα μειωθούν όσο μαγειρεύεται το φαγητό, γι αυτό είναι καλό να το προσθέσετε στο τέλος.

Υλικά
1 κουτ. σoύπας ελαιόλαδο
4 πατάτες μέτριες κομμένες σε κομμάτια (κυδωνάτες)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 κομμάτια τόφου (ανάλογα με την επιθυμία του καθενός, μπορεί να μειωθεί)
2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. κορίανδρος τριμμένος
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. μαύρο αλάτι (μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα όσο επιθυμείτε)
1/2 κ.γ. κουρκουμάς τριμμένος
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
100 γρ. ζεστό νερό
2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
χυμό από ένα λεμόνι
τριμμένο μαύρο πιπέρι
ορυκτό αλάτι (εάν χρειαστεί)

Χρόνος
~30 λεπτά

Επίπεδο δυσκολίας
2/5

Εκτέλεση
1. Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε κατσαρόλα με νερό τόσο όσο μέχρι να τις σκεπάσει.
Σκεπάζουμε και βράζουμε για 5 λεπτά.




Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τις ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουν κρούστα και να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά.



  1. Παίρνουμε το τόφου στα χέρια μας και το ρίχνουμε στο τηγάνι διαλύοντας το σε χοντρά κομμάτια με τα δάκτυλα μας. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.



  2. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά εκτός από τα αλάτια, που τα αφήνουμε για το τέλος.
    Ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε πάλι.
    Τώρα θα πρέπει ο κουρκουμάς να αναλάβει δράση και να χρωματίσει το τόφου και τα υλικά.



  3. Κλείστε τη φωτιά χωρίς να αποσύρετε το τηγάνι, ρίξτε τις τομάτες, ανακατέψτε και αφήστε τις να μαλακώσουν.

















    Έτοιμη!

    Πηγή: Santa Xionia

    Σας άρεσε το άρθρο?
    ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


    Περισσότερους συνδέσμους  για ΥΓΕΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ  θα βρείτε στην προσωπική μου ιστοσελίδα.


    Σας άρεσε το άρθρο? Μοιραστείτε το στο Facebook  με ένα ΚΛΙΚ ΕΔΩ
    ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου