BetterGlobe Ταξιδιωτική αφήγηση από την Κένυα και την Ουγκάντα, 2015

Σας αφιερώνω το παρακάτω άρθρο από την ετήσια εκδρομή των πελατών της BetterGlobe στις φυτείες της στην Κένυα που κάποια στιγμή στο μέλλον φιλοδοξώ να συμμετέχω κι εγώ.... Είμαι ήδη ενεργός πρεσβευτής της από το 2010 και πιστεύω ότι είναι η  καλύτερη επένδυση που έκανα μέχρι στιγμής...
Better Globe

Ταξιδιωτική αφήγηση από την Κένυα και την Ουγκάντα, 2015

Γράφει ο Jan-Tore Øvrevik (Διευθυντής Ανάπτυξης), εκ μέρους των πελατών της Better Globe που συμμετείχαν σε αυτό το ταξίδι, τον Σεπτέμβριο του 2015

Αποτύπωμα για μια ζωή

Ένα ταξίδι στην Κένυα και στην Ουγκάντα δεν είναι απλά ένα ταξίδι. Σας αλλάζει. Δημιουργεί ένα είδος αποτύπωμα στη ζωή σας που παραμένει. Ακόμη και ένα μήνα μετά την επιστροφή, τόσο η γυναίκα μου όσο και εγώ ονειρευόμαστε την Αφρική κάθε βράδυ. Είναι σαν όλες οι αισθήσεις μας να πήραν μια ώθηση. Είναι ωραίο να βιώνεις διαφορετικές φύσεις και περιβάλλοντα, αλλά αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι οι ντόπιοι. Ζουν κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς τα καταφέρνουν να μένουν ζωντανοί.
Living in harsh environment
Στις άνυδρες περιοχές της Κένυας, είδαμε και επισκέφθηκε μικρότερες οικογένειες που ζούσαν σε μικρές καλύβες, διάσπαρτες σε όλη την περιοχή. Πολλά από τα παιδιά είχαν μόνο ένα σετ βρώμικα, φθαρμένα ρούχα, χωρίς τρόφιμα για να φάνε για μέρες. Οι γυναίκες περπατούσαν πολλές ώρες κάτω από υπερβολική ζέστη για να πάρουν νερό από μια λακούβα ή μια δεξαμενή νερού,  μεταφέροντας δοχεία με νερό στο κεφάλι τους ή με γαϊδουράκια. Δεν υπήρχε τίποτα, παρά μόνο κόκκινη άμμος να πνέει παντού και οι πράσινοι θάμνοι με ένα παχύ κόκκινο στρώμα.
On the way to get water from waterhole Catching water from waterhole
Donkey carrying water
Η κύρια πηγή ενέργειας στην Αφρική δεν είναι ο ηλεκτρισμός ή τα ορυκτά καύσιμα, αλλά τα δέντρα. Οι άνθρωποι κόβουν τα δέντρα για κάρβουνο και η ζήτηση για κάρβουνο αυξάνεται σύμφωνα με την αύξηση του πληθυσμού. Οι σκληρές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι άνθρωποι -χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση- τους αναγκάζουν να καταστρέψουν το δικό τους περιβάλλον για να επιβιώσουν χωρίς να το γνωρίζουν. Το αποτέλεσμα είναι μια αύξηση της διάβρωσης χωρίς δέντρα ή συλλογή νερού, όπου η επιβίωση των ανθρώπων βρίσκεται σε κίνδυνο.
Devastating living conditions
Cutting trees to make charcoal
Οι άνθρωποι σε αυτόν τον τομέα αγωνίζονται και η σοβαρή επίθεση στην φύση αφήνει σημάδια παντού. Έχοντας αυτές τις καταστροφικές συνθήκες για να συντηρηθούν, μπορούν εύκολα να μετατρέψουν την ήδη άγονη γη σε έρημο και τελικά ακόμα χειρότερα να οδηγηθούνστην πλήρη καταστροφή. Αντιλαμβανόμαστε πόσο εξαιρετικά σημαντικό είναι να γίνουν τεράστιες αλλαγές στην Αφρική πριν αυτή η εκμετάλλευση των πόρων εξαπλωθεί περαιτέρω.
Idle and arid land

Από την Ξηρή Γη στην Πράσινη Γη

Οι πιο θεαματικές ιδέες προέκυψαν με την Better Globe περίπου πριν από 10 χρόνια και είχαν να κάνουν με το πώς να μειώσει τη φτώχεια στην Αφρική, την εκπαίδευση των ανθρώπων, τη διάθεση του νερού και τη μετατροπή της γης από ξερική σε πράσινη. Εμείς δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο περήφανοι από το να βλέπουμε πώς οι ιδέες της Better Globe έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η Better Globe δεν έχει μόνον επιδείξει και αποδείξει ότι το σύστημα λειτουργεί σε μικρότερες περιοχές, αλλά ότι η λύση είναι έτοιμη να αντιγραφεί και να εξαπλωθεί σαν τρένο σε όλη την Κένυα και σε γειτονικές χώρες.
Η Better Globe προσφέρει ένα συνολικό πακέτο που εργάζεται χέρι-χέρι για να δώσει λύσεις στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αφρική: την έλλειψη εκπαίδευσης, την έλλειψη διαθέσιμου νερού, την απερήμωση και τη φτώχεια. Η πρώτη στάση μας στο ταξίδι μας ήταν φυτεία μας στη λίμνη Kiambere, που ονομάζεται Kiambere Site.

Σταματώντας τη Διάβρωση

Η Αρχή Ανάπτυξης Tana και Athi Rivers (TARDA) είναι ο ιδιοκτήτης της γης γύρω από τη λίμνη Kiambere. Η λίμνη τροφοδοτείται από το μεγαλύτερο ποταμό της Κένυας, τον Τάνα, ο οποίος προέρχεται από τις πλαγιές του όρους Κένυα. Οι παραπόταμοί του βρίσκουν το δρόμο τους προς τα πεδινά μέσω πυκνοκατοικημένων περιοχών, που μεταφέρουν άφθονο χώμα από τη διάβρωση. Η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι κακές πρακτικές των αγροτών γύρω από τη λίμνη τη διαβρώνουν πολύ πιο γρήγορα. Χιλιάδες τόνοι χώματος πλένονται στη λίμνη μετά από κάθε μεγάλη νεροποντή και αυτό κάνει το νερό καφέ και σκοτεινό. Αυτό γεμίζει το φράγμα και μειώνει τη διάρκεια ζωής του.
Brown and murky water at Kiambere Lake caused by erosion
Λίμνη Κιαμπέρε- Χιλιάδες τόνοι χώματος από τη διάβρωση της δίνουν αυτό το καφέ χρώμα.
Έχοντας τις φυτείες μας γύρω από τη λίμνη τους δίνει πληρότητα, μειώνει την αδράνεια, κρατά τους ανθρώπους απασχολημένους και παρέχει εργασία σε ένα σταθερό περιβάλλον.
Η Better Globe έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταματήσει απόλυτα τη διάβρωση στις όχθες της λίμνης με τη φύτευση δέντρων και εμποδίζοντας τη διάβρωση με χιλιάδες φράγματα ελέγχου.
Better Globe Forestry's plantation, Kiambere Site Mukau trees at Better Globe Forestry's plantation, Kiambere Site
Workers in action at Better Globe Forestry's plantation around Kiambere Lake
Οι εικόνες λήφθηκαν στο Kiambere Site, στη φυτεία της Better Globe Forestry, στη λίμνη Kiambere. 28 εργάτες βρίσκονταν σε δράση στη φυτεία μας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας.

Καινοτομίες που ήδη αλλάζουν το Μέλλον 

Ειδικευόμαστε στην αναδάσωση της ξηρής γης και ένα μεγάλο μέρος της έρευνάς μας και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν έχουν έρθει από τον εκτελεστικό διευθυντή μας (Ιαν Vandenabeele) του πειραματικού αγροκτήματος στο Kibwezi, 200 χιλιόμετρα νότια του Ναϊρόμπι. Ο Ιαν επεξεργάζεται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τεχνικές, όπως η χαμηλή πίεση αρδευτικού συστήματος με φθηνές δεξαμενές αποθήκευσης νερού, το προστατευτικό στρώμα που περιορίζει την εξάτμιση, ενδυνάμωση των δέντρων μάνγκο για εκτός εποχής παραγωγή, τη χρήση των μελισσών, τους αδιαπέραστους θάμνους με αυτόχθονα δέντρα ακακίας  κ.λπ.
Η Φάρμα Mukuyu στοχεύει στη μηδενική ανοχή για διάβρωση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα πρότυπο αγρόκτημα σε σχέση με τις τεχνικές απαντήσεις σε ένα οικολογικά δύσκολο περιβάλλον. Αντί να κρατούμε αυτή τη γνώση για τους εαυτούς μας, καλούμε τους αγρότες στις ζώνες προστασίας γύρω από την φυτεία, έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν τις τεχνικές από τις εμπειρίες μας και να μιμηθούν τις καινοτομίες που θεωρούν χρήσιμες. Μαζί με τους τοπικούς ηγέτες και τους ηγέτες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, έχουμε επίσης τους μαθητές από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια που επισκέπτονται το αγρόκτημα σε τακτική βάση, για να μάθουν πώς να διαχειρίζονται την αναδάσωση ξηρών εκτάσεων με λίγα εργαλεία.
50,000 liter water basin for irrigation system
Αυτή η λεκάνη νερού αποθηκεύει έως και 50.000 λίτρα νερού και χρησιμοποιείται σε ένα σύστημα στάγδην άρδευσης στο πειραματικό μας αγρόκτημα στο Kibwezi.

Συλλογή Νερού

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι περπατούν 10-15 χιλιόμετρα για να φτάσουν σε μια λεκάνη νερού, για να συλλέξουν νερό σε δοχεία και κουτιά. Μερικοί είναι "πλούσιοι" αρκετά για να αγοράσουν ένα γαϊδουράκι και να αφήσουν το γαϊδούρι να μεταφέρει το νερό στο σπίτι, ή να πληρώσει κάποιον με ένα γαϊδουράκι για να το μεταφέρει. Αν όχι, θα μεταφέρουν τα δοχεία με νερό στο κεφάλι τους και θα περπατήσουν για ώρες.
Με τη βοήθεια της Better Globe, πολλά σχολεία είναι πλέον αυτάρκη σε νερό. Έχουμε δωρίσει αρκετές δεξαμενές νερού και διδάσκουμε τους ντόπιους διάφορες απλές τεχνικές για το πώς μπορούν να συλλέξουν το νερό κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών, δημιουργώντας αυλάκια, χρησιμοποιώντας τη στέγη ή τη χρήση της λεκάνης απορροής, κ.λπ. Οι δεξαμενές νερού προορίζονται να παρέχουν αρκετό νερό για τα παιδιά στο σχολείο όλες τις ώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις για τις γειτονικές οικογένειες, επίσης.
Water tank donated by Better Globe to Mboti School, Kenya Water tank donated by Better Globe to Equator School, Uganda
Δεξαμενή νερού, δωρεάν της Better Globe στο σχολείο Mboti στην Κένυα Δεξαμενή νερού, δωρεάν της Better Globe στο σχολείο Equator στην Ουγκάντα.


Το Μέλλον είναι στα Χέρια των Παιδιών

Η ανάπτυξη σε μια χώρα αντικατοπτρίζει την εκπαίδευση του λαού. Σε όλο το δυτικό κόσμο, τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση. Αυτό, δυστυχώς, δεν συμβαίνει στην Αφρική. Οι γονείς πρέπει να πληρώνουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο δημοτικό σχολείο, κάτι το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο για εκείνους που είναι φτωχοί. Σε πολλές περιοχές, η κοινότητα δεν έχει ακόμη και τα χρήματα για να βάλει μαζί όλα τα σχολικά κτίρια.
Η Better Globe δίνει τα χρήματα για την κατασκευή και την ανακαίνιση σχολείων, που επισκεφθήκαμε στο ταξίδι μας. Ακόμα κι αν ήταν καλοκαιρινές διακοπές, πρόθυμοι μαθητές και γονείς είχαν συγκεντρωθεί για να μας δείξουν τη χαρά και την ευτυχία τους με χορό, τραγούδι, θέατρο και ομιλίες. Μερικοί από εμάς είδαμε τα παιδιά μας που επιχορηγούμε και στηρίζουμε μέσω του συνεργάτη της Better Globe, Child Africa.
Tina Bjerke with her sponsor child Kelly at Equator School Jan-Tore Øvrevik with his sponsor child Promise Jan-Tore with his sponsor triplets Sandra, Morine and Cissy
Η Tina Bjerke η χορηγός της Kelly στο Σχολείο Equator. Ο Jan-Tore Øvrevik ο χορηγός του Promise. Ο Jan-Tore με τις τρίδυμες του Sandra,  Morine and Cissy.
Children receiving gifts, Mboti School, Kenya Elisabeth giving gifts to children at Mboti School, Kenya
Παιδιά στη γραμμή στο Σχολείο Mboti για να λάβουν τα δώρα τους που έφεραν ορισμένοι Σουηδοί επισκέπτες. Η Elisabeth Mutheu μοιράζοντας μερικά από τα δώρα που έφτασαν από τη Σουηδία.


Happy children at Mboti School, Kenya
Ανεκτίμητο να βλέπετε την ευτυχία στα πρόσωπά τους (φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Σχολείο Mboti, Κένυα).
Classroom at Equator School, Uganda Equator School, Uganda, financed by Better Globe
Το εσωτερικό μιας τάξης στο σχολείο Equator. Σχολείο Equator στην Ουγκάντα, Uganda, με χορηγία της Better Globe.


Isaac performing with happy children at Kabale School, Uganda
Ο Isaac Twesiime σε δράση μαζί με πολλά χαρούμενα παιδιά στο σχολείο στην Καμπάλα, Ουγκάντα.
New Child Africa School, Kabale, Uganda New Child Africa School, Kabale, Uganda
Ένα ολοκαίνουργιο σχολείο του Child Africa επισκεφθήκαμε στην Καμπάλα, Ουγκάντα. Το όλο έργο αποτελείται από 28 σχολικά κτίρια και 2.500 μαθητές. Μέχρι στιγμής, τα δύο κτίρια είναι υπό κατασκευή και θα είναι σύντομα έτοιμα για χρήση (Αύγουστος 2015). Οι δωρεές από Better Globe δεν ήταν επαρκείς για να καλύψουν τα νέα κτίρια - αλλά με την υποστήριξή σας και τις συνεχιζόμενες μηνιαίες αγορές πακέτων δωρεάς ελπίζουμε να αυξήσουμε τις εισφορές στο εγγύς μέλλον.


Από μία Κατσίκα σε δέκα Κατσίκες

Κατά τις επισκέψεις μας με τους αγρότες και τους χωρικούς, βιώσαμε πόσο μεγάλο σχέδιο κατέληξε να είναι η μικροχρηματοδότησή μας. Η Better Globe χρηματοδότησε την Τράπεζα μικροχρηματοδοτήσεων Nguni τον Μάιο του 2013. Μετά από μόλις δύο χρόνια λειτουργίας, έχει ήδη περίπου 2.300 μετόχους. Κάθε μέτοχος μπορεί να πληρεί τις προϋποθέσεις για να πάρει ένα δάνειο έως και τέσσερις φορές το μερίδιο του.
Nguni Microfinance bank in Kenya, funded by Better Globe
Οι μέτοχοι χρησιμοποιούν τα δάνεια για να πάρουν τα απαραίτητα όπως κατσίκες, κοτόπουλα, κρεβάτια, στρώματα, καρέκλες, τραπέζια, κάρβουνο σόμπες μαγειρέματος και ηλιακά φώτα / πάνελ. Μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους με διάφορους τρόπους με τη βοήθεια των δανείων μικροχρηματοδότησης. Οι υπευθυνοι δανείων της τράπεζας εκπαιδεύουν τους δανειζόμενους για το πώς να αυξήσουν την αξία του δανείου τους, πριν το πάρουν. Συνήθως ξοδεύουν τα χρήματα του δανείου τόσο σε κάτι που μπορεί να αυξήσει την ποιότητα ζωής τους, όπως ένα στρώμα, όσο και σε κάτι που αυξάνει σε αξία, ώστε να μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια και τους τόκους. Ένας τρόπος για να αυξήσουν το εισόδημά τους είναι να αγοράσουν κατσίκες και κοτόπουλα, να τα πολλαπλασιάσουν και να τα πωλούν, όταν θα έχουν μεγαλώσει. Ένας άλλος τρόπος είναι να αγοράσουν ένα γαϊδουράκι για να κουβαλά φρέσκο νερό ή καυσόξυλα μακριά και να τα πωλούν σε άλλους.
Εάν αγοράσουν κατσίκες ή αγελάδες, μπορούν τόσο να πίνουν όσο και να πωλούν το γάλα τους.
Using microfinance loan to buy chickens and multiply them Using microfinance loan to buy goats and multiply them
Χρησιμοποιώντας τα δάνεια μικροχρηματοδοτήσεων για να αγοράσουν και να μεγαλώσουν τα κοτόπουλα για να αυξήσουν το εισόδημά τους. Ας ελπίσουμε ότι πολλά από τα αυγά θα υπολογιστούν, επίσης. Χρησιμοποιώντας τα δάνεια μικροχρηματοδοτήσεων για να αγοράσουν γαϊδούρια για να μεταφέρουν νερό. Εδώ οι κατσίκες προσπαθούν να ελαφρύνουν το βάρος των γαϊδουριών πίνοντας το νερό.
Η Better Globe έχει ειδική συμφωνία με την τράπεζα μικροχρηματοδοτήσεων όπου οι γεωργοί στο πρόγραμμα μας εξωτερικών συνεργατών, μπορούν να δανειστούν χρήματα για να αγοράσουν τα απαραίτητα εργαλεία και προϊόντα για τη δημιουργία ενός γεωργοδασοκομικού συστήματος. Η Better Globe εκπαιδεύει αυτούς τους αγρότες να ενοποιήσουν τη δενδροφύτευση με τις καλλιέργειες.

Μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες που επιτεύχθηκαν

Για πολλά χρόνια, είχαμε περάσει πολύ χρονοβόρα ταλαιπωρία για να βρούμε τη γη και να βοηθήσουμε τους γαιοκτήμονες να πάρουν τη γη νομίμως επικυρωμένα, προκειμένου να υπογράψουν τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης. Όλα αυτά πρέπει να είναι έτοιμα πριν από τη φύτευση δέντρων. Μέχρι πρόσφατα, φαινόταν αδύνατο να επιτευχθούν αρκετά συμβόλαια γης για να συμβαδίσουμε με τη φάση των αναμενόμενων μελλοντικών δενδροφυτεύσεων μας. Οι υπάρχουσες φυτείες μας δεν μπορούν να καλύψουν τις δεκάδες εκατομμύρια δέντρα και θα είναι σημείο συμφόρησης για την επερχόμενη μεγάλη επιχείρηση.
Η Better Globe βρήκε καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Όχι μόνο θα το λύσουμε αυτό το θέμα, αλλά θα έχει επίσης τεράστιεςοφέλιμες επιπτώσεις στο σύστημα Αγρο-οικολογίας. Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με λίγους εξωτερικούς συνεργάτες (αγρότες με σύμβαση). Οι αγρότες φυτεύουν τα δέντρα μας στη γη τους, όπου έχουμε μια συμφωνία εξαγοράς των δέντρων μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι αγρότες ήδη κατέχουν τη γη και εμείς δεν χρειάζεται να περάσουμε μέσα από την πολύπλοκη, δαπανηρή και μακροχρόνια διαδικασία της μίσθωσης γης.
Δεν έχει σημασία εάν η γη του γεωργού είναι σε αδράνεια, εφόσον καλλιεργούν εκεί ή εκτρέφουν ζώα (μπορεί να χρειαστεί να φράξουν την περίοχή φύτευσης των δέντρων για την προστασία των δενδρυλλίων από το να τα πατήσει κανείς ή να φαγωθούν από τις κατσίκες). Στη  γεωργοδασοκομική, καλλιέργειες και δέντρα συμβιώνουν, όπου και θα επωφεληθούν το ένα από το άλλο. Ειδικευόμαστε σε δέντρα, ενώ οι αγρότες ειδικεύονται σε καλλιέργειες. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των δέντρων και καλλιεργειών γίνεται πιο ενδιαφέρον για τον αγρότη και το περιβάλλον. Ένας γεωργός μπορεί να αραιώσει τα δέντρα μετά από 8-10 χρόνια και να πάρει χρήματα. Πολύ περισσότερα χρήματα μπορεί να κερδίσει από την αναμονή για την πλήρη ωριμότητα ενός δέντρου. Στο μεταξύ, ο γεωργός πρέπει να ζήσει και ενθαρρύνουμε τον αγρότη να φυτέψει φασόλια, καλαμπόκι, κλπ ανάμεσα στα δέντρα, και ο γεωργός μπορεί να έχει συγκομιδή κάθε χρόνο. Με όλη την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας από τη πειραματική φάρμα μας, έχουμε τις λύσεις έτοιμες για τους αγρότες. Τους διδάσκουμε και τους παρακολουθούμε μέχρι να βεβαιωθούμε ότι διαχειρίζονται τις φάρμες τους με τους κατάλληλους τρόπους.
Επισκεφθήκαμε μερικούς από τους εξωτερικούς συνεργάτες μας και μας ήταν πολύ ευχάριστο όταν είδαμε πόσο καλά διατηρούν τα αγροκτήματά τους. Ολόκληρος ο τρόπος σκέψης τους έχει αλλάξει και τώρα βλέπουν τις δυνατότητες και λύσεις για τη βελτίωση όχι μόνο της δική τους ζωή, αλλά και των άλλων.
Planting crops between the trees Different tree species planted in symbiosis with crops
Εργάτες ετοιμάζοντας το έδαφος για την καλλιέργεια σπαρτών μεταξύ των δέντρων. Διάφορα είδη δέντρων φυτεμένα στην ίδια περιοχή με τα σπαρτά.


Όταν όλα έρχονται Μαζί

Μέχρι τώρα, έχουμε δείξει εν συντομία και έχουμε εξηγήσει πως λειτουργεί η Better Globe για να βοηθήσει περαιτέρω δημιουργώντας ένα πιο πράσινο περιβάλλον, για να βοηθήσει τα παιδιά να έχουν μια εκπαίδευση δωρίζοντας χρήματα για τα σχολεία, για να κάνει διαθέσιμο το νερό για τους ανθρώπους και να βοηθήσει τους ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές για να κερδίσουν ένα εισόδημα από την εργασία στις φυτείες μας. Με τη συμμετοχή της Better Globe στη μικροχρηματοδότηση και του προγράμματος εξωτερικών συνεργατών, το πακέτο έχει πλέον ολοκληρωθεί για τη μείωση της φτώχειας και την αλλαγή της Αφρικής σε μια ήπειρο απεριόριστων δυνατοτήτων.
Υπάρχει μια πλήρης αλληλεπίδραση μεταξύ των δωρεών δέντρων, των δωρεών σε νερό και της μικροχρηματοδότησης μας. Δεν στέκονται μόνα τους. Ένα σύστημα είναι σε ισχύ, όπου κάθε συνιστώσα παίζει το ρόλο της. Με το νέο Σύνταγμα της Κένυας (από το 2012) με τον κανόνα της υποχρέωσης, τουλάχιστον το 10% του εδάφους πρέπει να καταλαμβάνεται από δάση. Η πρωτοπορία μας στη φύτευση δένδρων σε ημι-άνυδρες περιοχές και το ολοκληρωμένο σύστημα που έχουμε τώρα σε ισχύ, θα καταστεί αυτό δυνατό, όχι μόνο στην Κένυα, αλλά σε πολλές αφρικανικές χώρες.
Ο μεγαλύτερος πληθυσμός των φτωχών ανθρώπων συγκεντρώνεται στις άνυδρες περιοχές. Μπορούμε τώρα να δώσουμε σε όσους έχουν ανάγκη τα απαραίτητα εργαλεία και τις γνώσεις για να δημιουργήσουμε ευημερία στις κοινότητές τους και να μετατρέψουμε τα ξηρά εδάφη σε μια εύφορη γη των ευκαιριών.

Σας ευχαριστούμε

Ήταν τιμή και χαρά μου να γνωρίσω όλους όσους μας ακολούθησαν σ΄ αυτό το ταξίδι στην Κένυα και την Ουγκάντα. Το ταξίδι απείχε πολύ από το να είναι ευχάριστο όλη την ώρα, προερχόμενοι από τα δυτικά πρότυπα σε αφρικανικά πρότυπα, προσκρούοντας πάνω-κάτω για ώρες σε χωματόδρομους. Σας ευχαριστώ όλους για την υπομονή σας σε κάποιες δύσκολες στιγμές! Ελπίζω ότι όλα άξιζαν τον κόπο βλέποντας μετά και βιώνοντας τα αποτελέσματα πολλών ετών εργασίας σε δυσμενές περιβάλλον και με λίγους πόρους. Η Better Globe έχει εξελιχθεί σε νέες διαστάσεις που δεν γνωρίζαμε πριν λίγα χρόνια. Σας ευχαριστούμε για όλα υπομονή σας και μας ακολουθείτε πιστά και μας στηρίζετε για χρόνια!
Ευχαριστίες προς:
Και ευχαριστίες σε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που που υπερέβησαν τις προσδοκίες ή τις απαιτήσεις για να κάνουν το ταξίδι μας τόσο αξιόλογο.:

Περισσότερες πληροφορίες για το σύνθετο project της BetterGlobe στο www.mukau.gr και στην ιστοστελίδα της BetterGlobe www.betterglobe.com


Πηγή

Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας: