Οι επιστήμονες συνδέουν τις φωτογραφίες Selfies με τον ναρκισσισμό, τον εθισμό & με ψυχικές διαταραχές

Η αυξανόμενη τάση για φωτογραφίες selfies με τα νέας τεχνολογίας κινητά, συνδέεται με καταστάσεις ψυχικών διαταραχών που σχετίζονται με την εμμονή του ατόμου με την εξωτερική του εμφάνιση.
Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Δρ Ντέιβιντ Βιλ: «Δύο στους τρεις από τους ασθενείς που με επισκέπτονται πάσχουν από Διαταραχή Δυσμορφίας Σώματος. Από την στιγμή της αύξησης των τηλεφώνων με φωτογραφική μηχανή, οι άνθρωποι έχουν μια μανία να φωτογραφίζονται κατ ‘επανάληψη και μετά να δημοσιεύουν τις φωτογραφίες τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.»

«Η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τον ασθενή να
αναγνωρίσει τους λόγους για την καταναγκαστική συμπεριφορά του και στη συνέχεια να μάθει πώς να την μετριάσει», είπε ο Δρ Ντέιβιντ Βιλ στην Sunday Mirror.
Ένας Βρετανός έφηβος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει αφού απέτυχε να βγάλει την τέλεια selfie. Ο Danny Bowman παθιάστηκε τόσο πολύ με το να καταφέρει να συλλάβει το τέλειο πλάνο  του, που αφιέρωσε για τον σκοπό αυτό 10 ώρες την ημέρα, βγάζοντας συνολικά πάνω από 200 selfies.
Ο 19χρονος έχασε σχεδόν 14 κιλά, παράτησε το σχολείο και δεν έβγαινε από το σπίτι του για έξι μήνες, στην προσπάθειά του να τραβήξει τη τέλεια φωτογραφία. Απογοητευμένος για τις άκαρπες  προσπάθειες του να τραβήξει αυτή την μία τέλεια φωτογραφία που τόσο ήθελε, τελικά προσπάθησε να αφαιρέσει τη ζωή του λαμβάνοντας μεγάλη ποσότητα χαπιών. Ευτυχώς για τον ίδιο η προσπάθεια του να αυτοκτονήσει έγινε αντιληπτή από την μητέρα του και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.  
 
«Προσπαθούσα συνεχώς να βγάλω τη τέλεια selfie και όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να τα καταφέρω, ήθελα να πεθάνω. Έχασα τους φίλους μου, σταμάτησα το σχολείο, χάλασα την υγεία μου και παραλίγο και τη ζωή μου», είπε ο έφηβος στην εφημερίδα The Mirror.
Ο έφηβος θεωρείται ότι είναι ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι εξαρτημένος από τις selfie και ο πρώτος που έλαβε θεραπεία για την αντιμετώπιση του εθισμού του στην τεχνολογία , καθώς επίσης και για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και την διαταραχή δυσμορφίας σώματος από τις οποίες έπασχε.
Μέρος της θεραπείας του στο Νοσοκομείο Maudsley στο Λονδίνο περιλάμβανε την απομάκρυνση του iPhone του για διαστήματα 10 λεπτών, τα οποία αυξήθηκαν σε 30 λεπτά και στη συνέχεια σε μια ώρα.
«Ήταν βασανιστικό στην αρχή, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να τα καταφέρω , αν ήθελα να συνεχίσω τη ζωή μου», είπε στην Sunday Mirror.
Οι λειτουργοί της δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter είναι ασθένεια για την οποία περισσότεροι από 100 ασθενείς κάθε χρόνο αναζητούν θεραπεία.
Το μεγάλο πρόβλημα με την άνοδο του ψηφιακού ναρκισσισμού είναι ότι ασκεί τεράστια πίεση στους ανθρώπους για να επιτύχουν στόχους ανέφικτους, ενώ ταυτόχρονα τους κάνει πιο επίμονους για να το καταφέρουν. Το να θέλει κανείς να γίνει η νέα Beyoncé, ή κάποιο διάσημο μοντέλο, φυσικά και είναι δύσκολο. Όταν όμως κάποιος είναι διατεθειμένος να εργαστεί σκληρά για να το πετύχει, τότε θα είναι καλύτερα να μειώσει τις προσδοκίες του. Λίγα πράγματα είναι πιο αυτοκαταστροφικά από ένα συνδυασμό υψηλών αξιώσεων και μιας χαλαρής διάθεσης για εργασία.
Τελικά οι εκδηλώσεις διαδικτυακού ναρκισσισμού μπορεί να είναι λίγο πολύ μια στρατηγική αυτό-παρουσίασης για να αντισταθμιστούν τα συναισθήματα μιας πολύ χαμηλής και εύθραυστης αυτοεκτίμησης. Ωστόσο, όταν οι προσπάθειες αυτές ενισχύονται και επιβραβεύονται από τους άλλους, διαιωνίζεται η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και εδραιώνεται η ναρκισσιστική αυταπάτη.
Ο εθισμός στις selfies έχει επίσης θορυβήσει τους επαγγελματίες υγείας στην Ταϊλάνδη.
«Το να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις δημοσιευμένες φωτογραφίες, το να τσεκάρουμε ποιος τις έχει δει ή σε ποιους αρέσουν ή ποιοι τις σχολιάζουν, προσδοκώντας να φτάσουμε το μέγιστο αριθμό από likes, όλα αυτά είναι αποδείξεις ότι οι selfies προκαλούν σοβαρά προβλήματα», δήλωσε ο Panpimol Wipulakorn, γιατρός στον τομέα Ψυχικής Υγείας της Ταϊλάνδης.
Ο γιατρός πιστεύει ότι τέτοιες συμπεριφορές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στο μέλλον προβλήματα στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Η λέξη «selfie» ανακηρύχτηκε «λέξη της Χρονιάς για το 2013″ από το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης και ορίζεται ως «μια φωτογραφία που κάποιος έχει βγάλει τον εαυτό του, συνήθως με ένα smartphone ή μια κάμερα και στη συνέχεια την έχει ανεβάσει σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.»

Τι είδους selfies υπάρχουν;

1. Selfie στο Γυμναστήριο (Επειδή ο καθρέπτης ποτέ δεν είναι αρκετός.)

 2. Selfie με το κατοικίδιο (Αν θέλετε να δημοσιεύσετε μια φωτογραφία του κατοικίδιου ζώου σας, απλά δημοσιεύστε μια φωτογραφία του κατοικίδιου ζώου σας.)

 

3. Selfie στο αυτοκίνητο!



 4. Η θολή Selfie (Γιατί;)

 5. Η Selfie μόλις ξύπνησα

 6. Ή ακόμα χειρότερα, η Selfie προσποιούμαι ότι κοιμάμαι.

 7. Η Selfie με το παιδί (επιπλέον πόντους αν φαίνεται η ουλή από την καισαρική τομή.) 

 8. Η Selfie στο Νοσοκομείο (Ένα σπάνιο κόσμημα. Αν φαίνονται και τα σωληνάκια ακόμη καλύτερα).

 9. Η Selfie υπό την επήρεια ουσιών

 10. Η Selfie  Duck Face. (Κορίτσια αυτό δεν σας κάνει πιο όμορφες. Σας κάνει να μοιάζετε άσχημες και απελπισμένες. Αν αυτό είναι που θέλετε τότε συνεχίστε το.)

11. Η  Selfie έγκυος που κάνει Duck Face (Στείλτε τη φωτογραφία στην οικογένεια και στους φίλους σας, όχι σε ολόκληρο το Διαδίκτυο.)

 12. Η προκλητική Selfie

13. Η Selfie «έχω αρκετά χρήματα για να πετάξω με αεροπλάνο» (και έχω και τα δικά μου ακουστικά.)

 14. Η 3D Selfie.

 15. Η Selfie περνάω υπέροχα! 

 16. Η Selfie «δείτε το σπίτι μου». Αν θέλετε να δείξετε στους άλλους το σπίτι σας, συμμαζέψτε το πρώτα!


Πηγή: www.trueactivist.com


Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας: