10 Τρόποι με τους Οποίους η Χορτοφαγία θα Σώσει τον Πλανήτη!!!


Αν θέλουμε πραγματικά να ελαχιστοποιήσουμε την επίδρασή μας στο περιβάλλον, ο πιο απλός και φθηνός τρόπος είναι το να τρώμε λιγότερο κρέας. Πίσω από τα κομμάτια που απολαμβάνουμε καθημερινά στο πιάτο μας, κρύβεται ένας πολύ ενεργοβόρος μηχανισμός που καταστρέφει τα δάση, μολύνει τους ωκεανούς και τον αέρα, στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα και ευθύνεται για μεγάλο μέρος της Κλιματικής Αλλαγής.
Ο τρόπος που εκτρέφουμε τα ζώα είναι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους επιστήμονες, τους οικονομολόγους και τους πολιτικούς υπεύθυνος για αριθμό ανθρώπινων και οικολογικών προβλημάτων. Η επανεξέτασή του κρίνεται ως αναγκαία και επειδή στα επόμενα 50 χρόνια θα έχουμε άλλα 3 δισεκατομμύρια στόματα να θρέψουμε.

1. Υπερθέμανση του Πλανήτη

Τρώμε 230 εκατ. τόνους κρέατος ετησίως, δηλαδή το διπλάσιο από ότι 30 χρόνια πριν. Εκτρέφουμε κυρίως τέσσερα είδη – κοτόπουλα, μοσχάρια, αρνιά και χοίρους – τα οποία χρειάζονται μεγάλες ποσότητες τροφής και νερού, εκπέμπουν μεθάνιο και παράγουν βουνά από απόβλητα.
Ο ακριβής προσδιορισμός της οικολογικής τους επίδρασης δεν είναι εύκολος, αλλά το 2006 ο ΟΗΕ υπολόγισε πως ευθύνονται για το 18% των αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή περισσότερο από όλες τις μορφές μεταφορών μαζί. Οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης συνυπολόγισαν όχι μόνο τις άμεσες εκπομπές των ζώων, αλλά και το πετρέλαιο που καίγεται για να μεταφερθεί το κρέας στις αγορές, τον ηλεκτρισμό που χρειάζεται για την ψύξη του και για το μαγείρεμα, την ενέργεια που απαιτείται για την καλλιέργεια και για την τροφή των ζώων αυτών, καθώς και το νερό που πίνουν.
Το 2009 το ποσοστό αυτό αναθεωρήθηκε προς τα επάνω από δύο επιστήμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανεβάζοντάς το στο 51%. Τα ερωτήματα πάντως είναι πολλά: Πρέπει οι μελέτες να γίνουν με βάση τις αμερικανικές βιομηχανικές φάρμες ή το παράδειγμα των ευρωπαϊκών; Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις λεγόμενες «βασικές» εκπομπές, δηλαδή τις εκπομπές που θα λάμβαναν χώρα ούτως ή άλλως στην γη εκείνη που χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία; Με βάση τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, το ποσοστό κυμαίνεται από 5% ως 50%. Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, η κατανάλωση κρέατος αναγνωρίζεται ως ένας από τους τρεις βασικούς παράγοντες του φαινομένου.

2. Οι Ανάγκες σε Γη
Ο ανθρώπινος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 δις στα επόμενα 40 χρόνια, με το δυτικό μοντέλο κατανάλωσης να επεκτείνεται προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι πλησιάζουμε σε μια διατροφική κρίση, αφού η ποσότητα που μπορούμε να παράγουμε περιορίζεται από τη διαθέσιμη γη. Η παραγωγή κρέατος απαιτεί πολύ περισσότερη από ότι η καλλιέργεια άλλων τροφών. Για παράδειγμα, μια οικογένεια στο Μπαγκλαντές που καλλιεργεί ρύζι, φασόλια, λαχανικά και φρούτα μπορεί να ζήσει με 4 στρέμματα γης, ενώ η μέση αμερικανική οικογένεια που καταναλώνει 135 κιλά κρέατος ετησίως χρειάζεται 20 φορές μεγαλύτερη έκταση.

Το 30% των διαθέσιμων εκτάσεων παγκοσμίως χρησιμοποιούνται σήμερα για την κτηνοτροφία. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πεινούν, αλλά η κτηνοτροφία καταναλώνει την πλειοψηφία των καρπών που καλλιεργούνται. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κορνέλ του 1997, στις ΗΠΑ 13 εκατ. εκτάρια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λαχανικών, έναντι 302 εκατ. εκταρίων για την κάλυψη των αναγκών της κτηνοτροφίας. Το πρόβλημα είναι ότι τα ζώα αυτά είναι κακοί μετατροπείς της τροφής προς κρέας. Τα κοτόπουλα χρειάζονται 3,4 κιλά για την παραγωγή ενός κιλού, ενώ οι χοίροι χρειάζονται 8,4 κιλά.
Ορισμένοι ακαδημαϊκοί έχουν τονίσει ότι αν οι άνθρωποι έτρωγαν τις ποσότητες τροφής που ταΐζουν στα ζώα, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τον διπλάσιο πληθυσμό. Επιπλέον, η έμφαση στην κτηνοτροφία έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση της γης και ερημοποίηση, που με τη σειρά τους οδηγούν σε πλημμύρες και απώλεια της γονιμότητας.
Προτού όμως προβούμε σε οριστικά συμπεράσματα, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι τα ζώα στις δυτικές κοινωνίες εκτρέφονται με σκοπό το να μεγαλώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται και να σφαχτούν, ενώ σε πολλές φτωχότερες κοινωνίες έχουν έναν κεντρικό ρόλο στον πολιτισμό και αποτελούν τη μοναδική πηγή τροφής και πλούτου για εκατομμύρια ανθρώπους. Τα αεικίνητα κοπάδια των νομάδων στην Αφρική είναι σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ένας πιο οικολογικά αποδοτικός τρόπος εκτροφής σε σχέση με ότι ισχύει στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

3. Υπερκατανάλωση Νερού
Ο συγγραφέας Τζον Ρόμπινς εκτιμά πως χρειάζονται 60, 108, 168 και 229 λίτρα νερού για την παραγωγή ενός κιλού πατάτας, σιταριού, καλαμποκιού και ρυζιού αντίστοιχα. Αντίστοιχα, για ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος χρειάζονται 18.000 λίτρα. Η μέση αμερικανική φάρμα χοίρων έχει ανάγκη 75 εκατ. γαλόνια ετησίως.

Συνεπώς, οι φάρμες των κτηνοτρόφων συναγωνίζονται τις πόλεις σε ανάγκες για νερό και καταναλώνουν το 70% της διαθέσιμης ποσότητας. Πολλές πλούσιες, αλλά ξηρές χώρες όπως η Λιβύη και η Σαουδική Αραβία αγοράζουν γη σε αναπτυσσόμενα κράτη για να καλλιεργήσουν την τροφή τους.


4. Η Αποδάσωση

Η γεωργική βιομηχανία καταστρέφει εδώ και 30 χρόνια τα τροπικά δάση, όχι για την ξυλεία, αλλά για την καλλιέργεια σόγιας και την κτηνοτροφία. Εκατομμύρια εκτάρια δασών έχουν αποψιλωθεί για τα μπέργκερς των ΗΠΑ και για τις φάρμες της Ευρώπης, της Κίνας και της Ιαπωνίας. Η οργάνωση Φίλοι της Γης εκτιμά πως μια περιοχή δύο φορές μεγαλύτερη από το Βέλγιο μετατρέπεται ετησίως σε καλλιεργήσιμη έκταση, κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφής.


5. Δηλητηριασμός της Γης
Η βιομηχανική καλλιέργεια κυριαρχεί στη Δύση και πλέον μια μεγάλη φάρμα παράγει τα ίδια απόβλητα όσο μια μικρή πόλη. Μια αγελάδα παράγει 40 κιλά κοπριάς για κάθε κιλό τροφής και όταν συσσωρεύονται χιλιάδες από αυτές σε μια μικρή περιοχή, οι συνέπειες είναι σοβαρές.

 Τα απόβλητά τους διοχετεύονται σε τεχνητές λίμνες χωρητικότητας έως και 40 εκατ. γαλονιών. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, χιλιάδες μίλια ποταμών μολύνονται με τον τρόπο αυτό κάθε χρόνο.
Επίσης, η ποσότητα του κρέατος που τρώμε απειλεί άμεσα την βιοποικιλότητα στον πλανήτη. Πάνω από το ένα τρίτο των 825 «οικοπεριοχών» που έχει επισημάνει η WWF διεθνώς απειλούνται από την κτηνοτροφία.
\


6. Μόλυνση των Ωκεανών

 Τα περισσότερα καλοκαίρια, μια θαλάσσια έκταση 13.000-20.000 τ.χμ. στο δέλτα του Μισισιπή μετατρέπεται σε νεκρή ζώνη, καθώς τεράστιες ποσότητες λιπασμάτων, αποβλήτων και χημικών από τις φάρμες καταλήγουν εκεί. Η κτηνοτροφία δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για το φαινόμενο αυτό, αλλά της ανήκει ένα σημαντικό μερίδιο.




7. Μόλυνση του Αέρα

 Όσοι κατοικούν κοντά στις μεγάλες βιομηχανικές φάρμες γνωρίζουν καλά τη δυσωδία που προέρχεται από αυτές. Πέρα από τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα, τα μοσχάρια και τα γουρούνια εκλύουν και άλλα αέρια. Στις ΗΠΑ, για τις οποίες και υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, τα ζώα αυτά ευθύνονται για το 37% της χρήσης φυτοφαρμάκων, για τα μισά αντιβιοτικά που παράγονται και για το ένα τρίτο του αζώτου και του φωσφόρου στο νερό. Επίσης, τα δύο τρίτα της αμμωνίας – η οποία παράγει την όξινη βροχή – παράγονται για τον σκοπό αυτό.

8. Μετάδοση Ασθενειών
Τα ζωικά απόβλητα περιέχουν πολλές αρρώστιες, όπως η σαλμονέλα, οι οποίες μεταφέρονται στον άνθρωπο μέσω του νερού ή της αφής. Επιπλέον, εκατομμύρια κιλά αντιβιοτικών προσθέτονται στην τροφή των ζώων για να επισπεύσουν την ανάπτυξή τους, κάτι που οδηγεί σε ενισχυμένα βακτήρια και καθιστά πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών.

9. Εξάντληση των Πετρελαϊκών Αποθεμάτων
Η δυτική κτηνοτροφία στηρίζεται στο πετρέλαιο, κάτι που εξηγεί και τις ταραχές που σημειώθηκαν σε αρκετές χώρες όταν η τιμή του εκτοξεύτηκε το 2008. Κάθε κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας απαιτεί ηλεκτρισμό, από την παραγωγή του λιπάσματος μέχρι την άντληση του νερού από τα ποτάμια και το υπέδαφος. Σύμφωνα με μελέτες, έως και το ένα τρίτο των ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ προορίζονται για την κτηνοτροφία.

10. Το Κρέας Στοιχίζει με Πολλούς Τρόπους
Με βάση δημοσκοπήσεις, το 5-6% του πληθυσμού δεν τρέφεται με κρέας, ενώ πολλοί άλλοι συνειδητά μειώνουν την ποσότητα που καταναλώνουν. Και πάλι όμως, τα στοιχεία είναι τρομακτικά: Ο μέσος «κρεατοφάγος» στη Βρετανία στη διάρκεια της ζωής του καταναλώνει πάνω από 11.000 ζώα: 1 χήνα, 1 κουνέλι, 4 αγελάδες, 18 χοίρους, 23 αρνιά, 28 πάπιες, 39 γαλοπούλες, 1.158 κοτόπουλα, 3.593 οστρακοειδή και 6.182 ψάρια.
Για τον λόγο αυτό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άλλων νοσημάτων, ενώ η δίαιτα αυτή είναι δύο φορές πιο ακριβή σε σχέης με μια που στηρίζεται στην χορτοφαγία.
111


Πηγή

Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου