Ψυχραιμία: Δεν αλλάζει με ένα ...ποστ ο αλγόριθμος του facebook

Η αλήθεια για τον αλγόριθμο στο Facebook που έγινε viral...

Το γύρο του ελληνικού facebook κάνει μια ανάρτηση που έγινε viral. Λόγω μιμητισμού αλλά και άγνοιας για τον τρόπο λειτουργίας του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης πολλοί χρήστες σύμφωνα με το thetoc.gr ανεβάζουν μια ανάρτηση με την οποία υποστηρίζουν ότι ...παρακάμπτουν τον αλγόριθμο του facebook.

Φυσικά και πρόκειται για fake news. Ή αλλιώς hoax. Ο αλγόριθμος επιλογής των ανθρώπων που βλέπουμε στο facebook δεν άλλαξε. Για οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στην πλατφόρμα του, το facebook κάνει επίσημες ανακοινώσεις.

Η ...άχρηστη ανάρτηση που έγινε viral στο ελληνικό facebook: 

Κι εγώ αποφάσισα να παρακάμψω την αλλαγή του αλγόριθμου του Facebook, σημειώνοντας ότι δεν βλέπω τόσους πολλούς φίλους.
Δείτε πώς να αποφύγετε να ακούτε τους ίδιους 25 φίλους του fb και κανέναν άλλο. Οι ενημερώσεις σας δείχνουν πρόσφατες μόνο δημοσιεύσεις από τους ίδιους λίγους ανθρώπους, περίπου 25, αρκετές φορές το ίδιο, επειδή το facebook έχει νέο αλγόριθμο. Το σύστημά τους επιλέγει άτομα που διαβάζουν τη δημοσίευσή σας. Ωστόσο, θα ήθελα να επιλέξω για τον εαυτό μου, γι ' αυτό σας ζητώ μια χάρη. Αν διαβάσετε αυτό το μήνυμα αφήστε μου ένα γρήγορο σχόλιο, ένα "γεια", ένα αυτοκόλλητο, ό,τι θέλετε, έτσι θα εμφανίζεται στις ενημερώσεις μου. Διαφορετικά το facebook επιλέγει τι να μου δείξει, και δεν χρειάζομαι το facebook για να διαλέξω τους φίλους μου. Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης αφορούν την επικοινωνία.
Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτό το κείμενο στον τοίχο σας ώστε να μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αλληλεπίδραση με όλες τις επαφές σας και να παρακάμψετε το σύστημα.
Σας ευχαριστώ για την πληροφορία όσων έχουν ήδη αντιγράψει και επικολλήσει τα παραπάνω.
Πατήστε το δάχτυλο σε όλη τη δημοσίευση και εμφανίζεται " αντιγραφή ". πατήστε " αντιγραφή ", μετά πηγαίνετε στη σελίδα σας, ξεκινήστε μια νέα δημοσίευση και βάλτε το δάχτυλό σας σε όλο το λευκό πεδίο. Φαίνεται "επικόλληση", κλικ και εδώ απλά αντιγραφή. Ευχαριστώ.

Πώς πραγματικά δουλεύει ο αλγόριθμος δείτε παρακάτω στο κείμενο που ακολουθεί του Κωνσταντίνου Κορίκη

Ο νέος αλγόριθμος του Facebook: Τα μυστικά του και πως μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικά...

Ο αλγόριθμος

Ο αλγόριθμος του Facebook, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο μας παρουσιάζονται αυτά που διαβάζουμε, βρίσκεται σε μια φάση διαρκούς εξέλιξης, με απώτερο σκοπό την δημιουργία μιας όλο και πιο βελτιωμένης εμπειρίας για τον τελικό χρήστη. Αναλύω τι πρέπει να ξέρετε.

Πριν το 2018

Ο κύριος στο βίντεο είναι υπεύθυνος για ότι διαβάζετε στο Facebook. To όνομα του είναι Adam Mosseri, και είναι ο διευθυντής του Newsfeed (τοίχου) στο Facebook. Τον παρακολούθησα σε ένα συνέδριο πριν το 2018.

Στο βίντεο που θα δείτε, παρουσιάζει με απλά και κατανοητά λόγια που δουλευε ο αλγόριθμος πριν τις μεγάλες αλλαγές. Πολλά από αυτά που λέει ισχύουν ακόμα.


Ο νέος αλγόριθμος

Είναι λίγες οι φορές που οι αλλαγές που έχουν γίνει στον αλγόριθμο έχουν προκαλέσει τόσο ενδιαφέρον και συζήτηση, όσο οι πιο πρόσφατες.
Οι αλλαγές εστιάζουν στις λεγόμενες “ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις”. Με αυτές το Facebook έχει αρχίσει να ευνοεί δημοσιεύματα με μεγαλύτερη αξία για τον τελικό χρήστη, όπως αυτά που προέρχονται από οικογένεια και φίλους.



Οι αλλαγές στο Facebook

Είχα την τύχη να εξετάσω πιο αναλυτικά τον καινούριο αλγόριθμο του Facebook για το 2018, μέσα απο ένα αποκλειστικό διαδικτυακό σεμινάριο που παρακολούθησα. Παρουσιάζω περιληπτικά τι έμαθα

Πως δουλεύει ο αλγόριθμος αλλα και η ροή πληροφοριών στο Facebook(2018).

Όταν ο χρήστης επισκέπτεται τo Facebook, υπάρχουν μια σειρά απο υποψήφια δημοσιεύματα που έχουν τη δυνατότητα να προβληθούν στον τοίχο του. Ο έξυπνος αλγόριθμος επιλέγει και παρουσιάζει αυτά τα δημοσιεύματα με τα οποία ο τελικός χρήστης έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αλληλεπιδράσει.
Στο πρόσφατο σεμινάριο του Facebook, η ομάδα τους χώρισε τον αλγόριθμο σε 4 πολύ απλά μα βασικά κομμάτια:
  1. Κατάλογος (διαθέσιμο περιεχόμενο)
  2. Σήματα/ ενδείξεις  (πληροφορίες σχετικές με το περιεχόμενο)
  3. Προβλέψεις (πληροφορίες σχετικές με το χρήστη)
  4. Συνολικό σκορ
Αυτοί οι 4 παράγοντες κλειδιά  του αλγόριθμου, έχουν σαν στόχο να προσφέρουν μια συνολικά βελτιωμένη εμπειρία στον τελικό χρήστη.
Τα σήματα είναι αυτά στα οποία μπορούμε να εστιάσουμε εμείς, σαν εταιρείες ή διαφημιστές, με στόχο να κάνουμε ορατό το περιεχόμενο που προσφέρουμε σε μεγαλύτερο κομμάτι των χρηστών του Facebook.
Στο παρελθόν το Facebook έχει αξιολογήσει μια σειρά απο σήματα για να καθορίσει ποιες δημοσιεύσεις θα εμφανίζονται στους χρήστες:

 
O αλγόριθμος πριν το 2018
Σήμερα, ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί σήματα τα οποία αξιολογούν ενεργές αλληλεπιδράσεις όπως σχόλια και shares



O αλγόριθμος μετά το 2018
Ο λόγος που το Facebook θέτει σε προτεραιότητα τις δημοσιεύσεις που προέρχονται απο φίλους και συγγενείς είναι επειδή θεωρεί πως η σχέση ατόμου με άτομο είναι πιο δυνατή και ουσιώδης από τη σχέση ατόμου-σελίδας.
Με άλλα λόγια το περιεχόμενο που προέρχεται από φίλους και συγγενείς τείνει να δημιουργεί μια πιο “ζωντανή” αλληλεπίδραση στους χρήστες.
Αντί να εστιάζουμε στο τι κάνει το περιεχόμενο πιο δημοφιλές και άξιο προσοχής, θα πρέπει να εστιάσουμε στο τι είναι αυτό που κάνει το περιεχόμενο πιο προσωπικό και πρόσφορο για συζήτηση.
Η βαθύτερη κατανόηση των πιο σημαντικών σημάτων και παραμέτρων αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψιν του ο αλγόριθμος του Facebook, αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία αποτελεσματικού περιεχομένου.

Ο αλγόριθμος του Facebook και οι πιο σημαντικοί παράγοντες αξιολόγησης που χρησιμοποιεί

Στην προσπάθεια μας να κατανοήσουμε καλύτερα τo είδος του περιεχόμενου που αναδεικνύει ο αλγόριθμος του Facebook, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διάκριση ανάμεσα σε  “ενεργές” και “παθητικές” αλληλεπιδράσεις. 
Ενεργές αλληλεπιδράσεις όπως μοίρασμα, σχόλια και αντιδράσεις τείνουν να έχουν πολύ περισσότερο βάρος απο παθητικές αλληλεπιδράσεις όπως κλικάρισμα ή απλές θεάσεις.

Ας δούμε όμως την κάθε ενεργή αλληλεπίδραση λίγο πιο αναλυτικά.

Σχόλια

Το νούμερο ένα σήμα για τον αλγόριθμό του Facebook εν έτη 2018 είναι τα σχόλια.
Όπως έγραψε ο Adam Moseri τον Ιανουάριο:
Δημοσιεύσεις σελίδων που δημιουργούν συνομιλίες ανάμεσα σε κόσμο θα εμφανίζονται υψηλότερα στον τοίχο πληροφοριών του Facebook. Για παράδειγμα, οι ζωντανές αναμεταδόσεις συχνά οδηγούν σε συζητήσεις ανάμεσα στους θεατές και δέχονται 6 φορές πιο πολλές αλληλεπιδράσεις από τα κανονικά βίντεο.
Ουσιαστικά κάθε φορά που σχολιάζετε, είτε αρνητικά είτε θετικά, βοηθάτε αυτή την ανάρτηση να την δουν περισσότεροι.Κωνσταντίνος Κορίκης
Δείτε σαν παράδειγμα , μια ουδέτερη ανάρτηση, και πόσο καλά πήγε λόγω των σχολίων

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213653566827058&set=a.1577873200337.2082483.1040840592&type=3




 Ωστόσο είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε πως η χρήση “δολώματος” για παρακίνηση του κοινού να ξεκινήσει μια κουβέντα, μπορεί να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα στις εκάστοτε δημοσιεύσεις.   Οι διαχειριστές σελίδων στο Facebook θα πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν στο να δημοσιεύουν ενδιαφέρουσες ιστορίες χωρίς να χρησιμοποιούν τακτικές “δολώματος”. 
 

Μοίρασμα (shares)

Αμέσως μετά και δεύτερο σε σημαντικότητα σήμα έρχεται το μοίρασμα.

Δύο είδη μοιράσματος

  1. Το μοίρασμα συνδέσμων ή περιεχομένου μέσα στο messenger
  2. Αλληλεπίδραση σε μια δημοσίευση απο σελίδα που μοιράστηκε ένα φίλος
Με άλλα λόγια το Facebook αξιολογεί ως εξίσου σημαντικές δημόσιες αλλα και ιδιωτικές δημοσιεύσεις.
Ένα ακόμα στοιχείο κλειδί που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως δεν είναι πλέον αρκετό το μοίρασμα μιας δημοσίευσης.  Το Facebook στοχεύει να αναδεικνύει δημοσιεύσεις οι οποίες εμπνέουν συζήτηση ανάμεσα σε φίλους. 
Για παράδειγμα αν μοιραστώ μια δημοσίευση απο μια επαγγελματική σελίδα και οι φίλοι μου αρχίσουν να κάνουν σχόλια απο κάτω, τότε αυτή η δημοσίευση θα συνεχίσει να εμφανίζεται και σε άλλο κόσμο, αυξάνοντας την απήχησή της.
Αν όμως μοιραστώ μια δημοσίευση απο μια επαγγελματική σελίδα και δεν δεχθεί κανένα σχόλιο ή αντίδραση απο τους φίλους μου, τότε η δημοσίευση αυτή θα αρχίσει να χάνει έδαφος και να πέφτει απο τον αλγόριθμο του Facebook.
Γι αυτό δεν ξεχνάμε τη σημασία που έχουν τα shares!

Αντιδράσεις (Like, Sad κλπ)

Το τρίτο και επίσης σημαντικό σήμα που υπολογίζει ο αλγόριθμος του Facebook είναι οι αντιδράσεις.
Αν και όχι το ίδιο δυνατή παράμετρος, όσο τα σχόλια και τα shares οι αντιδράσεις  θεωρούνται ένα είδος “ενεργής αλληλεπίδρασης” και μπορούν να βοηθήσουν μια δημοσίευση να φτάσει σε περισσότερο κόσμο.
Όπως είναι φυσικό, δεν μπορούμε να περιμένουμε πως όλοι οι χρήστες θα μοιραστούν και θα κάνουν σχόλια στις δημοσιεύσεις μας, γι αυτό και οι αντιδράσεις αποτελούν έναν επιπρόσθετο τρόπο που έχει επιλέξει το Facebook για να κρίνει την ποιότητα του περιεχομένου.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δήλωση που έκανε ο Mark Zuckerberg, η ποιότητα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας των αναρτήσεων μας:
Η έρευνα δείχνει πως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθούμε  με ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν, μπορεί να μας αποφέρει σημαντικά ωφέλη. Είναι δυνατό να νιώσουμε μεγαλύτερη σύνδεση και λιγότερη μοναξιά, ενώ αυτό πάντα συνδέεται με μια μακροχρόνια κατάσταση χαράς και ευεξίας. Σε αντίθεση, η παθητική κατανάλωση άρθρων και βίντεο – ακόμα κι αν αυτά είναι ενημερωτικού χαρακτήρα- μπορεί να μην είναι και τόσο ωφέλιμη.Mark Zuckerberg

Slide απο παρουσίαση Facebook για τον νέο αλγόριθμο

Τι πρέπει να κάνουν οι διαχειριστές σελίδων για να πετύχουν στο Facebook το 2018

Τι ισχύει:
  • Περιεχόμενο που αναδεικνύει ουσιαστικές  αλληλεπιδράσεις, έχει καλύτερα αποτελέσματα από περιεχόμενο που έχει σαν στόχο μόνο την πώληση.
  • Οι επαγγελματικές σελίδες θα δουν μια μείωση στην απήχηση, χρόνους θέασης και γενική επισκεψιμότητα. Τα αποτελέσματα βέβαια είναι πάντα σχετικά με την ποιότητα του περιεχομένου.
  • Στους επόμενους μήνες θα συνεχίσουν να γίνονται αναβαθμίσεις στον αλγόριθμο του Facebook.

Πρακτικές συμβουλες


Εστίαση σε περιεχόμενο που συνδέει ανθρώπους

Η εστίαση σε περιεχόμενο που συνδέει τους χρήστες μέσα απο “ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις” αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη δημιουργία περιεχομένου πλέον.
Αντί να δημιουργούμε εταιροκεντρικό περιεχόμενο με το οποίο ο κόσμος ενδέχεται να διαδράσει, θα πρέπει να προσανατολιζόμαστε προς τη δημιουργία ανθρωποκεντρικού περιεχομένου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει το συναίσθημα, ενεργοποιώντας σχόλια και μοίρασμα από τους χρήστες.
Η δημιουργία ανθρωποκεντρικού περιεχομένου, προυποθέτει βαθύτερη κατανόηση του κοινού μας:
  1. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κοινό μας;
  2. Τι παρακινεί το κοινό μας;
  3. Τι είναι αυτό με το οποίο το κοινό μας αγαπά να αλληλεπιδρά;
  4. Τι είναι αυτό για το οποίο το κοινό μας ενδιαφέρεται;
Στο Kinisis Progen για παράδειγμα έχουν καταλάβει ότι τους χρήστες  ενδιαφέρουν συμβουλές για μυοσκελετικά. Με μια σειρά βίντεο και άρθρων καταφέρνουν να έχουν μεγάλη διάδραση.

https://www.facebook.com/kinisisprogen/videos/449429545486645/

Κάθε ξεχωριστή δημοσίευση που μοιραζονται στο Facebook εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο στόχο:  να εγείρει το συναίσθημα του κοινού στο οποίο απευθύνονται με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια συζήτηση ή να μοιραστεί το περιεχόμενο με άτομα τα οποία μπορεί να το βρουν ενδιαφέρον.
Δημοσίευση περιεχομένου που δημιουργεί ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με οργανικό τρόπο
Υπάρχουν ορισμένα είδη περιεχομένου που έχουν την τάση να δημιουργούν πιο εύκολα “ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις” ανάμεσα στους χρήστες.  Το βίντεο και κυρίως το live video (facebook live) είναι ένα απο αυτά, και μπορεί να αποτελέσει κλειδί για μια επιτυχημένη στρατηγική στο Facebook. 
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, ο Adam Mosseri προσέφερε μια πολύ ενδιαφέρουσα στατιστική πληροφορία σχετικά με τη ροή πληροφοριών στο Facebook:
Τα Facebook live videos οδηγούν συχνά σε συζητήσεις του χρήστες στο Facebook. Στην πραγματικότητα, τα ζωντανά βίντεο έχουν κάτα μέσο όρο έξι φορές περισσότερες αλληλεπιδράσεις απο αυτές που έχουν τα κανονικά βίντεο. Πολλοί δημιουργοί που δημοσιεύουν βίντεο στο Facebook, εγείρουν συζητήσεις ανάμεσα στο κοινό τους, όπως συμβαίνει και με τις δημοσιεύσεις επωνύμων.
Τα κανονικά βίντεο δημιουργούν περισσότερες αλληλεπιδράσεις απο τους απλούς συνδέσμους (links)  και τις εικόνες στο Facebook, ενώ τα live video έχουν την μεγαλύτερη απήχηση από όλα τα υπόλοιπα.
Δείτε αυτό το φανταστικό παράδειγμα ζωντανής αναμετάδοσης απο το Kohl που μετέδωσε μια διαδραστική προπόνηση.
Tο βίντεο έκανε πάνω από 36.000 θεάσεις, 115 σχόλια και 80 shares, προσφέροντας παράλληλα στους χρήστες μια αξέχαστη εμπειρία.

Ενεργοποίηση συγκεκριμένων κοινοτήτων μέσα απο τα Facebook groups

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως χρησιμοποιούν groups στο Facebook.
Οι ομάδες αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τη δημιουργία  και συντήρηση ενεργών κοινοτήτων γύρω απο ιδέες και θέματα που κινούν στους χρήστες τους το ενδιαφέρον.
Είτε σχετίζεται με διαφήμιση, ταξίδια, μόδα ή και οτιδήποτε άλλο, υπάρχει πάντα μια μεγάλη μερίδα ατόμων που είναι έτοιμη να συνδεθεί με άλλα άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα.

Γι αυτό το λόγο, υπάρχει μια σημαντική αύξηση στη χρήση των ομάδων  τα τελευταία αυτά χρόνια.
Μέσα στην πληθώρα των πληροφοριών που κυκλοφορούν στον οικοσύστημα του Facebook, οι ομάδες – groups προσφέρουν έναν πιο ιδιωτικό και προσωπικό τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται τις σκέψεις τους και ότι περιεχόμενο πραγματικά επιθυμούν.
Κάθε σελίδα πρέπει να κάνει ένα group για τους χρήστες τηςΚωνσταντίνος Κορίκης
Ο κυριότερος  λόγος είναι ότι το facebook ενισχυει συνεχώς τις λειτουργίες τους και στο πρόσφατο συνέδριο διαβεβαίωσε οτι οι αναρτήσεις και η πληροφορία που μεταδίδεται σε κοινότητες – groups που συμμετέχουν οι χρήστες θα έχει προτεραιότητα.


Διαφήμιση Facebook

Ο νέος αλγόριθμος δεν επηρεάζει σε τίποτα την αποτελεσματικότητα της διαφήμισης. Οσο αποτελεσματικό περιεχόμενο και να κάνετε, όσο μεγάλη σελίδα και να έχετε, σε κάθε ανάρτηση πρέπει να αφιερώνετε τουλάχιστον 3 € για να βοηθάτε να την δουν περισσότεροι



Πηγή: korikis.com

Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

1 σχόλιο:

  1. πρώτον αφορά κυρίως διαχειριστές σελίδων κ δεύτερον σημαντικότερο δείχνει οτι μάλλον ΔΕΝ είναι ψεύτικο η hoax το ποστ για τους φίλους. Όπως λέει πρωτο είναι οι αντιδράσεις(σχολια-ποστ) κ τελευταιο το like. Επίσης ενδιαφέρονται κ προβάλλουν στο φβ αλληλεπιδράσεις χρηστών (sic)! Επομένως αν δεν εχεις κανει σχόλια σε κάποιον θα τον εξαφανίσει. Τα ερωτήματα όμως είναι α) θα δεις το ποστ για ν απαντησεις; β) όταν απαντήσεις στο ποστ με σχόλιο θα ενεργοποιηθεί κ για πόσο;;; γ) ο φίλος βλέπει τις αναρτήσεις σου πριν το σχόλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή