Με ποιους τρόπους συνεισφέρει η χορτοφαγία στην προστασία του περιβάλλοντος;


Με ποιους τρόπους συνεισφέρει η χορτοφαγία στην προστασία του περιβάλλοντος;

Η χορτοφαγία συνεισφέρει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να σκεφθούμε ότι, μια διατροφή πλούσια σε κρέας, απαιτεί την κατανάλωση τριπλάσιων φυσικών πόρων, σε σχέση με μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές.

Κατανομή φυσικών πόρων

Στις κτηνοτροφικές μονάδες, τα εκτρεφόμενα ζώα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής. Για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού, απαιτούνται 7 κιλά φυτικών καρπών, για την εκτροφή των αγελάδων μέχρι την σφαγή τους, ενώ για κάθε κιλό χοιρινού, απαιτούνται 4 κιλά φυτικών καρπών. Υπολογίζεται ότι το 70% της αγροτικής γης σε ολόκληρο τον πλανήτη, χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της εκτροφής των ζώων.
Κατανάλωση νερού και κτηνοτροφία

Αντίστοιχη επιβάρυνση προκαλεί η εκτροφή των ζώων και στην παγκόσμια κατανάλωση νερού. Η κτηνοτροφία χρησιμοποιεί περίπου το 70% του πόσιμου νερού. Για να παραχθεί 1 κιλό σιταριού απαιτούνται 1.000-2000 λίτρα νερού, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού, χρειάζονται 13.000 έως και 100.000 λίτρα νερού. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται, καθώς και τα απόβλητα που παράγονται στις κτηνοτροφικές μονάδες, επιβαρύνουν το οικοσύστημα, μέσω της μόλυνσης των υδάτων.

Φαινόμενο θερμοκηπίου

Ένας άλλος λόγος, που η χορτοφαγία συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος, έχει σχέση με την εκτροφή των ζώων. Η εκτεταμένη εκτροφή ζώων, οδηγεί στην εκπομπή μεγάλης ποσότητας ρύπων στην ατμόσφαιρα και συνιστά επιβάρυνση για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το 1/3 της παραγωγής του μεθανίου, που σχετίζεται με τον ανθρώπινο παράγοντα, παράγεται από τις αγελάδες και τα πρόβατα που εκτρέφονται σε κτηνοτροφικές μονάδες. Μια αγελάδα εκλύει 500 λίτρα μεθανίου ημερησίως. Οι μέθοδοι επεξεργασίας κτηνοτροφικών προϊόντων και η μεταφορά τους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις, συμμετέχουν στην αύξηση εκπομπής ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Βιβλιογραφία:
1. Livestock’s Long Shadow – Environmental Issues and Options. Food and Agriculture Organisation of the United Nations. Rome, 2006.
2. White, T. Diet and the distribution of environmental impact. Ecological Economics 2000;(34):145-153, 2000
3. The vegetarian society. Going veggie for the environment. Available at http://www.vegsoc.org /page.aspx?pid=1367.  



Πηγή: plantbased.gr

Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου