Είσαι έτοιμος για την αλλαγή;


Αν βάλουμε ένα μωρό σε μία κούνια και του δώσουμε ένα κουνέλι και ένα μήλο και φάει το κουνέλι και παίξει με το μήλο,τότε αυτό το άρθρο δεν θα έπρεπε ποτέ να γραφτεί και πόσο μάλλον να δημοσιευτεί σε ένα blog… Όμως επειδή το αντίθετο συμβαίνει, πάμε να δούμε μερικά πραγματάκια που αφορούν όλους μας!

Τί εννοούμε όταν λέμε χορτοφαγική διατροφή;
 

Οι άνθρωποι συνήθως για την έννοια της χορτοφαγίας έχουνε συγκεχυμένες αντιλήψεις.Πιστεύουν δηλαδή ότι χορτοφαγία είναι όταν κάποιος τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με χόρτα,λαχανικά,φρούτα και ρίζες με αποτέλεσμα να «πεθαίνει» απο την πείνα και να μένει διαρκώς με άδειο στομάχι,παίρνοντας μάλιστα και σοβαρό ρίσκο για την υγεία του…Ενώ τελικά δεν ισχύει αυτό και είναι τις περισσότερες φορές η επιστήμη αυτή που έρχεται να καταρρίψει πολλούς απο τους μύθους που στοιχειώνουν την όλη φιλοσοφία ζωής των χορτοφάγων ή πόσο μάλλον των αυστηρά χορτοφάγων γνωστών και ως Vegan.

Για να απαντήσουμε καλύτερα στο ερώτημα «τί ακριβώς είναι η χορτοφαγία και ποιά τα χαρακτηριστικά της;» θα πρέπει πρώτα να διαχωρίσουμε και να επεξηγήσουμε ξεχωριστά την κάθε μια απο τις δύο παρακάτω κατηγορίες:

  1. Χορτοφάγοι
  2. Αυστηρά Χορτοφάγοι (Vegan)
Χορτοφάγος, χαρακτηρίζεται κάποιος που δεν καταναλώνει κρέας, πουλερικά, κυνήγι, ψάρια, θαλασσινά ή προϊόντα κρέατος όπως  ζωμό, σάλτσα, λιπαρά, ή τρόφιμα μαγειρεμένα με κρέας. Ένας χορτοφάγος ωστόσο καταναλώνει ζωικά προϊόντα όπως αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα (ζωικά παράγωγα)

Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία (γνωστή και ως καθαρή χορτοφαγία, βιγκανισμός), είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής που αποκλείει τη χρήση ζώων ή ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς. Πρακτικά, ένας αυστηρά χορτοφάγος (βίγκαν) δεσμεύεται στην αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωικών προϊόντων (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, μέλι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) και χρήση προϊόντων από γούνα,μαλλί, κόκαλα, δέρμα, φτερά και άλλες ζωικές πηγές. Οι περισσότεροι αυστηρά χορτοφάγοι αποφεύγουν τα προϊόντα που έχουν πειραματιστεί πάνω σε ζώα. Οι άνθρωποι γίνονται αυστηρά χορτοφάγοι για πολλούς λόγους ηθικούς, όπως τα δικαιώματα των ζώων και η προστασία του περιβάλλοντος, προσωπικούς, όπως για την υγεία τους (σωματική και πνευματική) ή ακόμη για θρησκευτικούς λόγους.

Ανεξάρτητα απο τους προσωπικούς ηθικούς λόγους που ο καθένας θα μπορούσε να έχει πχ.αγάπη προς τα ζώα και το περιβάλλον, υπάρχουν πολλά οφέλη στο να είναι κάποιος χορτοφάγος ή αυστηρά χορτοφάγος. Ποια είναι αυτά;

Καταρχήν οι χορτοφάγοι ζυγίζουν κατά κανόνα λιγότερο από τους μη χορτοφάγους. Έρευνα έδειξε ότι ενώ το πρόβλημα της παχυσαρκίας διογκώνεται παγκοσμίως, επηρεάζει μόνο το 0-6% των χορτοφάγων. Το χαμηλό μέσο βάρος σώματος των χορτοφάγων μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι οι τροφές που καταναλώνουν είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Κι αυτό γιατί οι ίνες των χορταρικών δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού που βοηθά στο να αποφεύγονται τα παχυντικά σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα.

Από έρευνες έχει βρεθεί ότι οι χορτοφάγοι έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επίσης, οι χορτοφάγοι φαίνονται να έχουν υψηλότερα αποθέματα ενέργειας, μικρότερη τάση για κατάθλιψη, καθαρότερο δέρμα, χαμηλότερα ποσοστά δυσκοιλιότητας, είναι λιγότερο επιθετικοί και έχουν μεγαλύτερη γονιμότητα και σεξουαλική απόδοση.

Από την άλλη, οι ασθένειες που έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση του κρέατος είναι: διάφορες μορφές καρκίνου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η υπέρταση, οι πέτρες στη χολή, η οστεοπόρωση, οι καρδιακές παθήσεις, η πέτρα στα νεφρά, το άσθμα, η αρθρίτιδα, οι ρευματισμοί και πολλά άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι η χορτοφαγία έχει χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει τέτοιου είδους καταστάσεις και είναι βασική προϋπόθεση αποτοξίνωσης του σώματος.


Η χορτοφαγία δεν είναι μόδα,είναι τρόπος ζωής απο τα πανάρχαια χρόνια


Η χορτοφαγία δεν είναι κάτι καινούργιο: Από τη φυλή των λωτοφάγων στις ακτές της Βόρειας Αμερικής που κατανάλωναν μόνον λωτούς (κάτι σαν τους σημερινούς φρουτοφάγους δηλαδή) και τους Έλληνες φιλοσόφους που ακολουθούσαν πιστά την «αποχή εμψύχων», τους ακραίους ωμοφάγους Ορφικούς και τον ορκισμένο vegan Λεονάρντο Ντα Βίντσι έχουν περάσει αρκετοί αιώνες. Το 1847 όμως ήταν η χρονιά σταθμός: τότε δημιουργήθηκε η πρώτη επίσημη χορτοφαγική κοινότητα στη Βρετανία και ορίστηκε ο χορτοφάγος ως άτομο που αρνείται την κατανάλωση κρέατος οποιουδήποτε είδους. Μάλιστα η χορτοφαγία στο 19ο αιώνα συνδέθηκε με πολλές κινήσεις πολιτιστικής μεταρρύθμισης, πχ. πολλές φεμινίστριες δεν έβαζαν για ηθικούς και πολιτικούς λόγους κρέας στο στόμα τους. Το χορτοφαγικό κίνημα άρχισε να γιγαντώνεται το 1960 και απογειώθηκε μετά το 1975 με την έκδοση του βιβλίου η Απελευθέρωση των ζώων του Πίτερ Σίνγκερ, που χαρακτηρίστηκε ως «η βίβλος της χορτοφαγίας»


Διάσημοι χορτοφάγοι στην ιστορία...







 

Είσαι έτοιμος για την αλλαγή;
Τίποτα δεν γίνεται απο την μια στιγμή στην άλλη…πόσο μάλλον το να πάρεις μια απόφαση για την ζωή σου που θα την καθορίσει ολοκληρωτικά για το υπόλοιπο της! Μην πέφτεις με τα μούτρα και ενημερώσου κατάλληλα απο αξιόπιστες πηγές και ανθρώπους που εχουν την γνώση και την εμπειρία να σε καθοδηγήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα!

Δεν είναι καθόλου δύσκολο, αντιθέτως είναι πολύ εύκολο, αν όντως το θέλεις πραγματικά η δύναμη είναι μέσα σου!

Κατέβασε εδώ τον οδηγό που θα σε βοηθήσει για να ξεκινήσεις… Χορτοφαγικός Οδηγός



































Πηγή

Σας άρεσε το άρθρο?
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ή κάντε κλικ παρακάτω στα εικονίδια κοινωνικών δικτύων επιλογής σας: